Beş yaşından küçük çocukların günlük enerji ( kalori ) ve besin gereksinimleri yüksektir ancak bir oturuşta büyük miktarda yemek yiyemezler ve yemek alışkanlıkları genelde kötüdür. Aralarda atıştırarak 3 küçük öğün yemek yiyebilirler.

Küçük çocukların dengeli bir diyet ile besin ve kalori gereksinimlerini karşılamak gerekir. Ama bu yetişkinlerinkinden farklı bir diyet olmalıdır. Yoğunlaşmış enerji ve vitamin kaynağı olduğundan ve yararlı yağ asitlerini içerdiğinden katı yağa gereksinim duyarlar. Başlıca kaynağı tam yağlı süt, peynir ve öteki süt ürünleri ile et ve yumurtadır. Bu yiyecekler yoğun bir biçimde kolayca sindirilebilen yağ içermenin yanında kalsiyum ve demir gibi başka besinleri de sağlarlar.

Çocuğunuza çok lifli besinler vermeyin. Bunlar onu doyurur ve besin değeri yüksek başka besinleri alamaz. Aynı zamanda çok lifli yiyecekler ishale neden olur ve demir gibi minerallerin emilmesini önler. Sağlıklı bir diyet ile beslenmiyorsa çocuğunuza A,C ve D vitamini hapları verebilirsiniz. Her gün demir içeren yiyecekler vermeye ve her öğünde C vitamini içeren yiyecek ya da meyve suları ile demir emilme oranını yükseltmeye çalışın.

Çocuğunuza Yemek Yedirmek

Çocuğunuzun sağlıklı olması için tek çeşit beslenme yeterli değildir. Ona her gün dört temel çeşit yiyecek grubundan çeşitli yiyecekler sunarsanız, önceleri istemese de bir süre sonra alışacak ve dengeli beslenecektir. Meyve sevmiyorsa, meyvenin üstüne krema, yoğurt, şeker ya da sütlü dondurma ilave ederek verin. Sebzelere ve haşlanmış ya da fırınlanmış patatese tereyağı koyun. Kalsiyum kemik ve diş sağlığı için çok gereklidir. Eğer süt içmeyi sevmiyorsa, tahıl gevrekleri ile vermeyi deneyin ya da süt yerine süt ürünlerinden verin.

Küçük çocuklar yemek yeme konusunda huysuz olurlar ve pek çok yiyeceği reddederler. Çocuğunuza yemek konusunda baskı yapak yerine onu aile sofrasında oturtun ve rahat bırakın. Sofradaki diğer bireylerin zevkle yediğini görünce o da kendiliğinden size katılacaktır.

Sağlıklı Atıştırma

Çoğu çocuk öğün aralarına atıştırmak ister. Bunun sağlıklı olması için aşağıdakiler verilebilir:

Taze meyve ( soyulmuş ve dilimlenmiş ); havuç, biber, salatalık, marul gibi çiğ sebze; bir kase küçük doğranmış peynir ve ananas; içine krem peynir doldurulmuş marul.
Meyveli kek, havuçlu kek veya tereyağlı çörek.
Şekersiz yoğurt, şekersiz sütlü ya da sütsüz kahvaltı gevrekleri ( mısır gevreği ),
Bir bardak tam yağlı süt ya da şekersiz taze meyve suyu
Okul Çocuğunun Beslenmesi

Okul öncesi çocuklar gibi okul çocukları da büyümekte olduğundan, enerji ve besin gereksinimi için sağlıklı beslenmek zorundadır. Küçük çocuklar için önerilen diyet ve beslenme biçimi onlar için de geçerlidir. Çocuğunuz büyüdükçe yediklerini izlemek zorlaşır. Sık sık atıştırmak, şekerli yiyecek ve içecekler bir yemek öğününe tercih edilir. Küçük çocuklarda olduğu gibi atıştırmanın sağlıklı olmasına, karnını cips kek ve bisküvilerle doldurmamasına dikkat etmelisiniz.

Araştırmalar göstermiştir ki kahvaltı etmek ve özellikle de kahvaltıda zengin tahıl gevrekleri yemek okul çocuğu için çok önemlidir; bu nedenle sabah okula gitmeden önce mutlaka zengin bir kahvaltı etmesini sağlayın. Eğer okulda yemek yemiyor, siz ona beslenme çantasında yemek hazırlıyorsanız ona çeşitli besinlerden oluşan bir öğün hazırlamak zorundasınız. Çantasında hem dört temel yiyecek grubundan yiyeceklerden oluşan ama değişik ve zevkle yenilebilen yiyecekler olmalıdır.

Beslenme Çantası Önerileri

Aşağıdaki sütunlarda, iki yiyecek grubundan karşıt özellikte bir ya da daha fazla yiyecekle hazırlanmış sandviç önerileri var. Çocuğunuzun zevkine göre bunları karıştırabilirsiniz.

Krem peynir
Rende peynir
Fıstık yağı
Soğuk tavuk eti
Som balığı
Ton balığı
Pastırma
Yumurta
Salam
Balık
Üzüm ya da doğranmış ananas
Meyve dilimleri
Avokado
Mısır ve mayonez
Salatalık
Elma
Kıvırcık salata ve domates
Maydanoz
Salata
Domates
Sandviçlere alternatif olarak; küçük kaplara makarna, patates ya da pilav konur, yoğurt ya da mayonez ile karıştırılır. Ayrıca tavuk eti parçaları, doğranmış elma, ton balığı, taze domates dilimleri, peynir, salata ve ananas konur. Üstünde peynir, domates, salam, mantar, biber ya da ton balığı olan soğuk pizza yapılabilir.
Sütlü yiyecekler: küçük kapta yoğurt, üzüm ve peynir küpleri, ekmeğe sürülmüş krem peynir.
Meyve ve sebze: havuç, biber, salatalık, küçük kesilmiş domates ya da elma, muz, şeftali gibi meyvelerden oluşan meyve salatası.
Uygun içecekler: süt veya ayran, taze meyve suyu, su.
Yoğurt ya da çikolatalı fındık veya üzüm, çikolata çeşitleri
Not: Mayonez ve süt ürünleri yalnızca ısı geçirmez beslenme çantalarına konabilir ya da bu tür yiyeceklerin üstüne buz parçaları konularak sıcaktan korunur.

2-6 Yaş Arası Çocuklarda Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir